Cholesterolowe Mity
No comments yet
Stwierdzenie, że zbyt duża ilość tłuszczu zwierzęcego lub wysoki poziom cholesterolu jest niebezpieczny dla serca i tętnic jest niczym innym jak tylko mitem i kłamstwem.
- Cholesterol nie jest śmiertelną trucizną, ale życiową substancją, dla komórek wszystkich ssaków. Nie ma czegoś takiego jak zły lub dobry cholesterol, ale takie czynniki jak stres umysłowy, aktywność fizyczna i waga ciała mogą w znacznym stopniu wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Wysoki cholesterol nie jest szkodliwy jako taki, ale może być odbiciem niezdrowych objawów lub może być zupełnie obojętny (nieszkodliwy).
- Uważa się, że wysoki poziom cholesterolu we krwi przyśpiesza arteriosklerozę, a także wieńcowe choroby serca. Ale wiele badań wykazało, że ludzie u których poziom cholesterolu we krwi jest niski stają się tak samo arteriosklerotyczni jak i ludzie, u których poziom cholesterolu jest wysoki.
- Wasz organizm produkuje trzy lub cztery razy więcej cholesterolu niż Wy jecie. Produkcja cholesterolu rośnie gdy je się mało cholesterolu i spada gdy je się dużo. To wyjaśnia dlaczego „ostrożnie” (podyktowane ostrożnością) diety nie mogą obniżać cholesterolu o więcej niż średnio o kilka procent.
- Nie ma dowodu, że zbyt wiele tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu w diecie podwyższa arteriosklerozę lub przyśpiesza ataki serca. Na przykład więcej niż tuzin badań wykazało, że ludzie, którzy przeszli atak serca nie jedli więcej tłuszczu niż inni ludzie i stopień arteriosklerozy określony z sekcji zwłok jest niezwiązany z dietą.
- Jedynym efektywnym sposobem na obniżenie cholesterolu jest zastosowanie pigułek ale ani umieralność na serce, ani ogólna umieralność nie została poprawiona przy użyciu pigułek, które jedynie obniżyły poziom cholesterolu. W przeciwieństwie do tego pastylki te są niebezpieczne dla zdrowia i mogą skrócić nasze życie.
- Nowe pastylki obniżające cholesterol, statins, rzeczywiście zapobiegają chorobom kardiologiczno-naczyniowym, ale jest to wynik zupełnie innych mechanizmów niż obniżanie cholesterolu. Na nieszczęście te pastylki stymulują powstawanie raka u gryzoni.
- Wiele z powyższych faktów było prezentowanych w naukowych czasopismach i książkach przez dziesiątki lat, ale były one rzadko podawane do publicznej wiadomości przez rzeczników idei diety dla sercowców.
- Przyczyną, dla której laicy, lekarze, a nawet naukowcy byli wprowadzani w błąd (zwodzeni) było to, że sprzeczne i niezgodne wyniki są systematycznie ignorowane lub nie cytowane w prasie naukowej.
Warszawa, Trener Personalny, Dietetyk Kliniczny Mariusz Surma