Unikniesz siniaków dzięki… owocom
Jedząc owoce prosto z drzewa, upewnij, że nie były niedawno pryskane.
Szukaj tych, które zawierają dużo rutyny oraz witaminę C.
Grejpfruty są najbogatszym źródłem bardzo nam potrzebnej, choć rzadko spotykanej substancji – rutyny. Wchodzi ona w skład tak zwanego kompleksu bioflawonoidów występujących w niektórych owocach i warzywach razem z witaminą C. Związki te dość często są określano jako witamina P. Poza grejpfrutami w rutynę obfitują wszystkie inne owoce cytrusowe – a więc pomarańcze, cytryny, mandarynki. Najlepiej jeść je bardzo cienko obrane, gdyż łaśnie pod skórką znajduje się najwięcej tej cennej substancji.
Rodzime owoce są równie znakomite.
Niektóre z naszych owoców także zawierają rutynę, choć w mniejszej ilości. Należą do nich przede wszystkim śliwki, czarne porzeczki, jeżyny oraz morele. Najbardziej wartościowe są świeże owoce. Warto więc wykorzystać krótki letni sezon i jeść pełnymi garściami 😉 – na deser, robiąc z nich sałatki albo dodając do różnych potraw, także dań mięsnych.
Nie tylko owoce są zdrowe.
Fantastycznym źródłem energii jest kasza gryczana i to w każdej postaci: na sypko lub – w połączeniu z serem żółtym albo twarogiem – jako farsz do pierogów i naleśników. Z dodatkiem np. grzybów można z niej przygotować oryginalne w smaku kotlety i zapiekanki. Dużo rutyny mają też liście gryki, z których przyrządza się herbatę.
Dlaczego rutyna jest taka ważna?
Rutyna zwiększa wchłanianie i wykorzystanie witaminy C.
W ten sposób:
- dodaje urody, pomaga bowiem w utrzymaniu prawidłowej struktury kolagenu, który odpowiada m.in. za jędrność skóry;
- zapobiega pękaniu naczynek włosowatych, wzmacniając ich ścianki;
- chroni przed żylakami;
- działa przeciwalergicznie, reguluje poziom histaminy – nadmiar tej substancji wyzwala reakcje uczuleniowe.
„Rutynowa” sałatka
Składnik (2 porcje):
- grejpfrut
- 2 pomarańcze
- banan
- morele
- gruszka lub jabłko
- jogurt naturalny/grecki
- Owoce obrać ze skórki.
- Pokroić je w kostkę grubości ok. 1-2 cm.
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
- Polać sałatkę wybranym jogurtem.
- Wstawić na pół godziny do lodówki.