Ciasto orzechowe (keto)

No comments yet

  • 450 g łuskanych orzechów laskowych
  • 250 g masła
  • 15 jajek
  • zapach migdałowy
  • masło
  • bułka tarta do formy

Orzechy sparzyć, obrać z łupin, zmielić w maszynce do orzechów. masło ocieplić, by zmiękło i ucierać w makutrze, dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce utartych orzechów. Do roztartej masy dodać sztywną pianę ubitą z 15 białek. Lekko wymieszać. Formę wysmarować obficie masłem, wysypać przesianą tartą bułką i wyłożyć masę orzechową. Piec w średnio nagrzanym piecu ok 30-40 minut.

Ciasto to można wykonać też biorąc zamiast orzechów migdały. Przy użyciu migdałów na 1 g białka przypadnie 3,3 g tłuszczu.

B 165 g    T 594 g    W 30 g
KCAL-6126

You must be logged in to post a comment.