Ciasto orzechowe (keto)
No comments yet
- 450 g łuskanych orzechów laskowych
- 250 g masła
- 15 jajek
- zapach migdałowy
- masło
- bułka tarta do formy
Orzechy sparzyć, obrać z łupin, zmielić w maszynce do orzechów. masło ocieplić, by zmiękło i ucierać w makutrze, dodając stopniowo po jednym żółtku i po łyżce utartych orzechów. Do roztartej masy dodać sztywną pianę ubitą z 15 białek. Lekko wymieszać. Formę wysmarować obficie masłem, wysypać przesianą tartą bułką i wyłożyć masę orzechową. Piec w średnio nagrzanym piecu ok 30-40 minut.
Ciasto to można wykonać też biorąc zamiast orzechów migdały. Przy użyciu migdałów na 1 g białka przypadnie 3,3 g tłuszczu.
B 165 g T 594 g W 30 g
KCAL-6126