Maliny wzmacniają odporność

   Szkoda, że sezon na świeże maliny trwa tak krótko. Te nietrwałe owoce są nie tylko smaczne, pożywne i lekko strawne. Mają także cenne właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem witaminy C, która pomaga we wchłanianiu żelaza i wspiera organizm w walce z infekcjami. Witamina C jest także przeciwutleniaczem, zmniejsza więc ryzyko rozwoju niektórych rodzajów raka.
Maliny zawierają jeszcze jedną antynowotworową substancję: kwas elagowy. Pod jego wpływem zmniejszają się uszkodzenia materiału genetycznego w komórkach  jelita grubego. W malinach (i poziomkach), znajduje się też naturalny kwas salicylowy , nieoceniony w leczeniu reumatyzmu i dny moczanowej.

Zamrożone maliny niewiele tracą ze swoich cennych właściwości;
te w syropie mają ich znacznie mniej.

Jedz te pachnące owoce tak często, jak możesz 😉

You must be logged in to post a comment.