Makaron na kolację pomoże szybciej zasnąć
Kilka porcji makaronu w tygodniu doskonale wpływa na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.
Na wieczorny posiłek warto zjeść danie z makaronu. Jest lekko strawny i niskokaloryczny. Może też pomóc – podobnie jak szklanka mleka – w pokonaniu bezsenności.
Uspakajający składnik
Aminokwas zwany tryptofanem uspokaja, odpręża, a nawet łagodzi pewne postacie depresji. Znajduje się on w makaronie i wielu innych produktach żywnościowych. Do mózgu docierają jednak niewielkie ilości tryptofanu.W walce o miejsce w transportującym je nośniku najczęściej przegrywa on z pięcioma innymi aminokwasami. makaron ma tę przewagę nad innymi produktami, że zawiera duże ilości węglowodanów. Pobudzają one wydzielanie insuliny, która obniża poziom innych aminokwasów we krwi i w ten sposób ułatwia zadanie tryptofanowi. W mózgu zostaje on przekształcony w serotoninę, neuroprzekaźnik, który poprawia nastrój i ułatwia zasypianie.
Cenne węglowodany
Węglowodany złożone zawarte w makaronie dostarczają nam cennej (bo uwalnianej stopniowo) energii. Obniżają też poziom cholesterolu całkowitego oraz „złego” cholesterolu LDL, tym samym zmniejszają więc ryzyko wystąpienia chorób serca.
Najzdrowszy jest makaron produkowany z pełnoziarnistej mąki, ale wszystkie jego rodzaje dostarczają cennych składników odżywczych.
Filiżanka gotowanego spaghetti zawiera:
* 197 kalorii,
* 6,7 g białka,
* 39,7 g węglowodanów,
* 0,9 g tłuszczu,
* 3,1 g błonnika,
* 0,2 mg tiaminy
* 1,7 mg żelaza
* 1,5 mg niacyny