Krem cytrynowy
Łasuch powraca…
Łapcie przeekspresowy przepis na fajny deser, a może nawet całkiem poważny posiłek białkowy. Pyszne!
-200 g tłustego twarogu (ja używam „Twój ulubiony” z Carrefoura, bo ma najlepsze makro)
-4 łyżki stołowe śmietany 36%
-łyżka startej skórki cytrynowej (można kupić już gotową, albo dobrze wyparzyć, wyszorować cytrynę, a później samodzielnie zetrzeć skórkę)
-pokruszona laska wanilii/kilka kropel esencji waniliowej lub po prostu aromatu waniliowego
-erytrytol / stewia -ilość zgodna z waszymi kubkami smakowymi 😉
Twaróg ze śmietaną i słodziwem ubijamy na gładką, puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię lub jej substytut. Przekładamy do szklanych naczyń i schładzamy min.1 godz. w lodówce. Fajnie wygląda podane z kawałkami skórki cytrynowej na wierzchu. I smakuje jak… lato!