Sezamki bez cukru. Idealna przekąska.

No comments yet

Lubiliście sezamki? Domowe są lepsze, bo bez cukru.

 

  • 100 g sezamu
  • Łyżka stołowa oleju koko
  • Łyżka stołowa masła
  • Erytrol zgodnie z uznaniem.

 

Sezam podpiekamy na suchej patelni, do złotego koloru. Mieszamy często, bo szybko się przypala.To ważna część przepisu, ponieważ ten specyficzny smak nadaje sezamowi właśnie pieczenie. Bez niego właściwie jest neutralny.

Olej, masło i erytrol roztapiamy na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej i zalewamy tym sezam. Najlepiej w płaskim, szerokim pojemniku, by po zastygnięciu wyszedł nam blat. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy nasz zastygnięty blat i kroimy na małe prostokąty, na kształt sklepowych sezamków.

Pyszne i z dużą dawką magnezu. Świetne na przekąskę, zamiast batonika. Polecam!

You must be logged in to post a comment.