Niebiańsko pyszny sernik na zimno

No comments yet

Spotkało mnie wielkie nieszczęście. Moja dziewczyna zrobiła NIEBIAŃSKO DOBRY SERNIK DIETETYCZNY! I jak tu zachować odpowiedni bilans makroskładników?? Sernik nie doczekał się sesji zdjęciowej, ponieważ gdzieś zniknął…

Łapcie przepis:
200g serka śmietankowego (u mnie President naturalny)
100g śmietanki 36%
2 płaskie łyżki żelatyny
aromat waniliowy lub pomarańczowy
2 łyżki erytrolu
Spód i polewa:
70 g oleju kokosowego
30 g masła
1 łyżka kakao
3 łyżeczki erytrolu
Żelatynę „pęczniejemy”, zalewając zimną wodą tak, by była w całości zakryta. Ubijamy śmietanę, pod koniec partiami dodajemy ser, nadal ubijając. Wsypujemy 2 łyżki erytrolu, wlewamy podgrzaną wcześniej i wystudzoną już żelatynę, oraz aromat. Mieszamy jeszcze chwilę.
W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z masłem 1 łyżeczką erytrolu i kakao. Odstawiamy w chłodne miejsce do delikatnego stężenia.
Do dowolnego ,odpowiednio dużego szklanego naczynia wlewamy połowę polewy i wstawiamy do lodówki. Bardzo szybko zastygnie i wtedy wykładamy na nią masę serową. Wygładzamy i polewamy pozostałą częścią czekoladowej polewy. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny i zajadamy.

You must be logged in to post a comment.