Kolorowe kuleczki serowe z okazji święta Holi

No comments yet

Mam takie swoje ulubione święto, choć nie ma ono zbyt wiele wspólnego z naszą kulturą. Ale lubię je, bo zwiastuje wiosnę i jest mega pozytywne. Z okazji wczorajszego Holi, czyli indyjskiego święta wiosny i kolorów łapcie przepis na smaczne, łatwe i barwne kulki serowe, służące za przekąskę między posiłkami lub przystawkę na imprezie.

  • 200 g białego sera
  • 200 g sera typu feta
  • papryka słodka i curry w proszku
  • natka pietruszki lub koperek, ewentualnie szczypiorek
  • Sezam

Sery rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę wraz z odrobiną pieprzu do smaku. Bez soli, ponieważ feta sama z siebie jest mocno słona. W kilka miseczek wsyp poszczególne przyprawy oraz sezam. Każdą z kulek obtaczaj w innym kolorze przyprawy i nabijaj na patyczek do szaszłyków. Na koniec pół godziny w lodówce.

You must be logged in to post a comment.