Ptasie mleczko hand made

No comments yet


Potrzebujesz zaledwie 10 minut i kilku prostych składników.

Dla łasuchów na diecie coś ekstra:
Ptasie mleczko z domowej cukierni;) Szybkie, proste, a mimo to trafia na szczyt mojej listy najsmaczniejszych deserów.

– 2,5 łyżeczki żelatyny
– 200 g śmietany 30 lub 36℅
– Odrobina stewii i aromatu śmietankowego
– Łyżka oleju kokosowego
– Łyżka kakao gorzkiego
– Łyżka masła

Żelatynę „pęczniejemy” 😉 w dwóch łyżkach wody. Następnie podgrzewamy, pilnując by nie zagotować!Śmietankę ubijamy z aromatem i stewią. Dodajemy po trochę wystudzonej już i rozpuszczonej żelatyny i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy do płaskiego pojemniczka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki.
W garnuszku rozpuszczamy masło i olej kokosowy, dodajemy kakao. Odstawiamy, by polewa przestygła. Ptasią masę wyciągamy z lodówki, gdy uznamy, że całkowicie stężała i kroimy na kawałki. Kiedy polewa kakaowa zacznie gęstnieć, polewamy nasze pokrojone kawałki lub całkiem w niej zanurzamy. Odstawiamy do zastygnięcia i… rozkoszujemy się smakiem:)