Klopsiki z czosnkiem
No comments yet
Przepis na 12 klopsików
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- ½ szklanka mielonych skórek wieprzowych (niekoniecznie)
- 1 duże jajko
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz, do smaku
- 20 g smalcu
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Do miski włożyć mięso, cebulę i skórki wieprzowe, jeśli mają być użyte.
Dodać jajko, czosnek i koperek. Masę starannie wyrobić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować 12 kulek o średnicy 4-5 cm.
Na patelni z żaroodpornym uchwytem rozgrzać olej na umiarkowanie dużym ogniu. Włożyć klopsiki i często je obracając, smażyć około 6 minut, aż się równomiernie zrumienią. Patelnię z klopsikami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać klopsiki przez 15 minut i podawać od razu.