Klopsiki z czosnkiem

No comments yet

Przepis na 12 klopsików

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • ½ szklanka mielonych skórek wieprzowych (niekoniecznie)
  • 1 duże jajko
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i pieprz, do smaku
  • 20 g smalcu

Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.
Do miski włożyć mięso, cebulę i skórki wieprzowe, jeśli mają być użyte.
Dodać jajko, czosnek i koperek. Masę starannie wyrobić i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować 12 kulek o średnicy 4-5 cm.
Na patelni z żaroodpornym uchwytem rozgrzać olej na umiarkowanie dużym ogniu. Włożyć klopsiki i często je obracając, smażyć około 6 minut, aż się równomiernie zrumienią. Patelnię z klopsikami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać klopsiki przez 15 minut i podawać od razu.