Ketogeniczne ciasto kokosowo-czekoladowe

No comments yet

Czuję się dziś rozpieszczony. Zjadłem podwójną porcję i chcę jeszcze 😉

Panie i Panowie, przed Państwem autorskie ciasto kokosowo- czekoladowe! Oczywiście bez cukru, zwykłej mąki i w pełni przystosowane do diety keto. Mniam!

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g śmietanki 30
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczka stewii
  • aromat waniliowy lub śmietankowy

 

Mąkę kokosową miksujemy z wodą, jajkami, kakao, aromatem i 1 łyżeczką stewii. W razie gdyby ciasto było zbyt „sypkie” dodajemy jeszcze nieco wody. Miksujemy do gładkiej konsystencji, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika na ok. godzinkę (ale bądźcie czujni) na 180°.

W tym czasie ubijamy śmietanę ze stewią i aromatem, mieszamy delikatnie z wiórkami. Jeśli masa będzie zbyt sypka, tu również dodajemy odrobinę wody. Ma być gęsta, ale jednolita.

W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oleju koko. Dodajemy 1 łyżkę kakao i stewię do smaku.

Kiedy spód już upieczemy i wystudzimy, nakładamy masę kokosową, wygładzamy i polewamy 🙂

Pychotka!