Ketogeniczne ciasto kokosowo-czekoladowe
Czuję się dziś rozpieszczony. Zjadłem podwójną porcję i chcę jeszcze 😉
Panie i Panowie, przed Państwem autorskie ciasto kokosowo- czekoladowe! Oczywiście bez cukru, zwykłej mąki i w pełni przystosowane do diety keto. Mniam!
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g śmietanki 30
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 czubate łyżki kakao
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczka stewii
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Mąkę kokosową miksujemy z wodą, jajkami, kakao, aromatem i 1 łyżeczką stewii. W razie gdyby ciasto było zbyt „sypkie” dodajemy jeszcze nieco wody. Miksujemy do gładkiej konsystencji, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i do piekarnika na ok. godzinkę (ale bądźcie czujni) na 180°.
W tym czasie ubijamy śmietanę ze stewią i aromatem, mieszamy delikatnie z wiórkami. Jeśli masa będzie zbyt sypka, tu również dodajemy odrobinę wody. Ma być gęsta, ale jednolita.
W garnuszku rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oleju koko. Dodajemy 1 łyżkę kakao i stewię do smaku.
Kiedy spód już upieczemy i wystudzimy, nakładamy masę kokosową, wygładzamy i polewamy 🙂
Pychotka!