Czekoladki

No comments yet

Wrzucam czasem przepisy na domowej roboty słodycze, żebyście łatwiej opierali się pokusie i nie napadali na marketowe półki z batonikami 😉 Jeśli już musicie zjeść coś „nielegalnego” to lepiej, byście chociaż wiedzieli, co dokładnie zjadacie.
Łapcie przepis na domowe czekoladki z prawdziwego kakao, ze stewią i nadzieniem orzechowym.

• 40 g oleju kokosowego
• 30 g ciemnego kakao
• 20 g zblendowanych na masło orzechòw laskowych
• 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub cynamonu
• stewia zgodnie z uznaniem

Olej kokosowy rozpuszczamy wraz z kakao i słodziwem na małym ogniu. Mieszamy wytrwale,by się nie przypaliło. Do niewielkich foremek wlewamy pòł masy czekoladowej, rozprowadzamy po ściankach foremki i na pół godziny do lodówki.Gdy masa zastygnie kładziemy po trochę masła z orzechòw laskowych i zalewamy resztą rozpuszczonej masy czekoladowej, tak żeby przykryła orzechy. Na koniec znów do lodówki,tym razem na godzinę. I proszę bardzo! Mega,ekstra,hiper fantastyczne czekoketoladki 🙂