Cukrowy biznes

Jesteśmy pokoleniem zupełnie uzależnionym od cukru. Musimy sobie to powiedzieć wprost. Według amerykańskich badań jego spożycie w ciągu niespełna 200 lat wzrosło z 4,5 kg/os. rocznie  do UWAGA: 62,4 kg/os. rocznie!

W roku 1990 dało to rekordowy wynik 40% wszystkich spożywanych węglowodanów i wagowo aż 1/4  dziennego pożywienia przeciętnej osoby.

Nawet jeśli wydaje się komuś, że jego ten problem nie dotyczy, bo nie przepada za słodyczami i nie słodzi kawy, obawiam się, że sprawa dotyka nas wszystkich. Spójrzcie na skład wędlin, serów, gotowych przypraw, czy nawet pieczywa. Ta biała trucizna jest wszędzie. A my jesteśmy od dziecka oswajani z jej konsumpcją, by stać się swoistymi narkomanami. Warto przemyśleć, czy rzeczywiście chcemy dać wodzić się za nos i bezmyślnie nabijać kieszenie producentom tego wątpliwej jakości specyfiku…

 

Dane pochodzą z książki:
Dr R.C. Atkins