Zupa z awokado

No comments yet

Przepis na 2 szklanki

  • 1 łyżka masła
  • 1 dymka pokrojona w drobną kostkę
  • 1½ szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 awokado, obrane i po wyjęciu pestki skropione sokiem z cytryny
  • ⅓ szklanki śmietanki kremówki
  • sól i pieprz, do smaku

W rondelku rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu. Gdy się spieni, włożyć dymkę i od czasu do czasu mieszając, smażyć przez dwie minuty, aż będzie szklista. Wlać 1 szklankę wywaru i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na wolny i gotować przez 3 minuty. W tym czasie do pojemnika miksera włożyć awokado, wlać śmietankę i ½ szklanki wywaru. Zmiksować na gładką masę i przełożyć do rondelka z dymką. Od czasu do czasu mieszając, gotować na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, aż zupa będzie gorąca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać od razu.

Smacznego 😉