Zupa z awokado
No comments yet
Przepis na 2 szklanki
- 1 łyżka masła
- 1 dymka pokrojona w drobną kostkę
- 1½ szklanki wywaru z kurczaka
- 1 awokado, obrane i po wyjęciu pestki skropione sokiem z cytryny
- ⅓ szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz, do smaku
W rondelku rozgrzać masło na umiarkowanym ogniu. Gdy się spieni, włożyć dymkę i od czasu do czasu mieszając, smażyć przez dwie minuty, aż będzie szklista. Wlać 1 szklankę wywaru i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na wolny i gotować przez 3 minuty. W tym czasie do pojemnika miksera włożyć awokado, wlać śmietankę i ½ szklanki wywaru. Zmiksować na gładką masę i przełożyć do rondelka z dymką. Od czasu do czasu mieszając, gotować na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, aż zupa będzie gorąca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać od razu.
Smacznego 😉