Trufle

No comments yet

Wiecie, jakie genialne cukierasy można sobie zrobić w domu? Bez zbędnych polepszaczy i składników niewiadomego pochodzenia. Łapcie przepis:

Składniki (na około 30 sztuk):

  • 200 g mascarpone
  • 70 g śliwek suszonych
  • Szczypta stewii lub odrobina erytrolu (w zależnosci od tego, jak dużą słodycz lubicie)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 90% kakao)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kakao w proszku ( gorzkie)

    W garnku rozpuszczamy  mascarpone. Dodajemy słodziwo (stewię lub erytrol).  Dorzucamy śliwki i mieszamy. Odstawiamy z palnika. Wsypujemy kostki z 2 czekolad i cynamon. Mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodne jeszcze na min 1 godz do lodówki. Powinno dać się lepić z tej masy, jak z modeliny. Formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao. I znów do lodówki, tym razem na kilka godzin.

I tak oto stworzyliśmy zdrowe,pełne dobrych wartości odżywczych trufle:)