Trufle
No comments yet
Wiecie, jakie genialne cukierasy można sobie zrobić w domu? Bez zbędnych polepszaczy i składników niewiadomego pochodzenia. Łapcie przepis:
Składniki (na około 30 sztuk):
- 200 g mascarpone
- 70 g śliwek suszonych
- Szczypta stewii lub odrobina erytrolu (w zależnosci od tego, jak dużą słodycz lubicie)
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 90% kakao)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- kakao w proszku ( gorzkie)
W garnku rozpuszczamy mascarpone. Dodajemy słodziwo (stewię lub erytrol). Dorzucamy śliwki i mieszamy. Odstawiamy z palnika. Wsypujemy kostki z 2 czekolad i cynamon. Mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Chłodne jeszcze na min 1 godz do lodówki. Powinno dać się lepić z tej masy, jak z modeliny. Formujemy kuleczki, obtaczamy w kakao. I znów do lodówki, tym razem na kilka godzin.
I tak oto stworzyliśmy zdrowe,pełne dobrych wartości odżywczych trufle:)