Ekspresowy gulasz wołowy

No comments yet

Gdy pierwszy raz udało mi się ugotować błyskawiczny gulasz wołowy, byłem mega szczęśliwy. Mimo, iż przyrządzenie gulaszu nie trwa dłużej niż 30 minut, jest tak samo smaczny jak tradycyjny gulasz, który trzeba bardzo długo dusić.

Przepis na dwie porcje:

  • 2 cebule dymki (bez szczypiorku)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 3 łyżki oliwy z oliwek zamiennie olej kokosowy bezzapachowy
  • 700 g rostbefu bez kości, pokrojonego w kostkę o bokach ok 2 cm
  • 1 łyżkę mielonej papryki
  • sól i pieprz, do smaku
  • ½ szklanki śmietanki kremówki, nie mniej jak 30% tł.
  • 1 kostka bulionu z wołowiny (bez dodatku cukru lub domowej roboty)

Do pojemnika miksera włożyć cebulę dymkę, czosnek i pomidor. Miksować przez 1 minutę, aż masa będzie gładka. w Rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy na umiarkowanym ogniu. Wlać zmiksowane warzywa i od czasu do czasu mieszając, gotować sos przez 5 minut.
Mięso posypać papryką, solą oraz pieprzem i wymieszać. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, na umiarkowanie dużym ogniu. Włożyć mięso i często odwracając smażyć przez 5-7 minut, aż się zarumieni ze wszystkich stron.
Mięso polać sosem warzywnym i od czasu do czasu mieszając, gotować na umiarkowanie dużym ogniu przez 10 minut. Dodać śmietankę i pokruszoną kostkę bulionową. Gulasz wymieszać, podgrzewać przez 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia i podawać od razu.