ANDI – gęstość odżywcza produktów odżywczych

Wiesz, co to jest ANDI ? To współczynnik gęstości odżywczej produktów spożywczych. Mówiąc prościej chodzi o porównanie składników odżywczych w takiej samej ilości np. brokuła i sałaty.

Istotne jest to, jakie jedzenie przy danej wartości kalorycznej dostarczy nam najwyższych wartości tego, co dla organizmu niezbędne. Przykładowo: puszka coli posiada wysoką kaloryczność, jednak najniższy możliwy współczynnik gęstości odżywczej, ponieważ nie dostarcza nam niczego wartościowego. Po co więc zapychać się pustymi kaloriami?

Poniżej tabela produktów ułożonych zgodnie ze swoją „przydatnością” dla człowieka. Klasyfikacja opiera się na 34 składnikach, t.j. błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, witamina A, beta karoten, alfa karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina E, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, cholina, witamina K, fitosterole, glukozynolany, inhibitory angiogenezy, inhibitory aromatazy, resweratrol, oraz ORAC Score, czyli wskaźniku antyoksydacyjnej zdolności produktów. Skala obejmuje wartości od 1-1000, gdzie 1 oznacza najniższy współczynnik gęstości, a 1000 najwyższy.