L-Karnityna – jeśli masz problemy ze zrzuceniem balastu
No comments yet
L-Karnityna czyli naturalne wspomaganie.
Uczestniczy w procesie transportu tłuszczów. Jeżeli ktoś z was jest na diecie ketogenicznej, na pewno karnityna ułatwi wam wejście w stan ketozy. Karnitynę stosuje się głównie w chorobach serca (leczy kardiomiopatie, pomaga stabilizować rytm serca, obniża poziom trójglicerydów i podnosi poziom cholesterolu HDL). W przypadku tych schorzeń, zalecane dawki wynoszą 1000-2000 mg dziennie.
Karnitynę znajdziemy głównie w czerwonym mięsie, ale nie tylko…:
- Dziczyzna, wołowina 100-220 mg/100 g
- Wieprzowina, mięso z królika 20-30 mg/100 g
- Drób 6-30 mg/100 g
- Ryba 6-20 mg/100 g
- Kiełbasa 1-20 mg/100 g
- Mleko, ser, nabiał 1-10 mg/100 g
- Grzyby 1-5 mg/100 g
- Owoce, warzywa, orzechy 0-1 mg/100 g