Kakao – 8 cud świata

trener-personalny-warszawa-trener-osobisty-dietetyk

Za oknem szaro, buro i ponuro, dlatego nasz nastrój też pozostawia wiele do życzenia. A przecież można w prosty sposób pozbyć się chandry i jeszcze dostarczyć organizmowi cennych składników. Ale jak to zrobić? Problem może rozwiązać 1 łyżeczka (10 g) kakao. Spożywając kakao, pozytywnie wpływamy nie tylko na zdrowie, ale też na urodę. Kakao może chronić przed rakiem jelita cienkiego i grubego, gdyż zawiera przeciwutleniacze – flawonidy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Czyli jest to stan zaburzenia równowagi pomiędzy przeciwutleniaczami, a utleniaczami. Działanie tego stresu powoduje problemy jelitowe. Badania wykazują, że flawonidy zawarte w kakao pomagają zredukować takie kłopoty. Przeciwutleniacze zawarte w kakao mają właściwości antyrakowe, chronią przed wirusami, chorobami skóry i przedłużają młodość. Kakao jest cenne,  bo zawiera dużo magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu, cynku;  300 mikroelementów, które wpływają na procesy biochemiczne w mózgu. Świetnie  wpływa na samopoczucie – podnosi poziom antydepresyjnej serotoniny – i koncentrację, a także redukuje stres i wyczerpanie.

Okazuje się, że osoby, które piją kakao mają mniej problemów z niedomaganiem serca i cukrzycą. Dzieje się tak dzięki temu, że flawonidy regenerują mitochondria – centra energetyczne mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Filiżanka kakao może nas postawić na nogi lepiej niż kawa, bo zawiera teobrominę – substancję pokrewną kofeinie. Z tego względu, że  kakao ciemne i czekolada są  bogatym źródłem magnezu warto po nie sięgnąć, gdy mamy niedobory tego mikroelementu w diecie. Każdego dnia organizm potrzebuje około 300 – 400 mg magnezu, a gdy nie zapewnimy takich ilości, mogą wystąpić zaburzenia takie jak: migreny, astma, depresja, czy kamica nerkowa. Kiedy uzupełni się braki to uzyskamy lepszą kondycję psychofizyczną i sprawniej działający system nerwowy.Warto zwrócić uwagę na fakt, że kakao powinniśmy spożywać bez dodatku mleka (zwierzęcego) i cukru, gdyż obniżają jego właściwości. Chcąc poprawić sobie nastrój (i zdrowie) można sięgnąć po kakao lub czekoladę, najlepiej gorzką. Dobrze wiedzieć, że wartość energetyczna 1 łyżeczki (10 g) kakao to tylko 23 kcal, a kostki czekolady (10 g) zaledwie 50 kcal .Zalety kakao – wystarczy 1 łyżeczka dziennie:

  • obniża ciśnienie krwi
  • red ukuje poziom cholesterolu
  • polepsza ukrwienie mózgu
  • poprawia pamięć krótkotrwałą
  • obniża ryzyko chorób serca

Kupujmy zawsze kakao bez dodatku cukru 🙂

You must be logged in to post a comment.